Thomashuis Dongen zoekt nieuw ondernemerspaar

Werken
Jan de Gier

(Foto: Het Thomashuis in Dongen, gevestigd in de voormalige bank middenin het dorp)

Na 5 mooie jaren dragen zorgondernemers Diana en Rik hun Thomashuis in Dongen over en zijn ze op zoek naar opvolgers. “Het is een goed moment om het stokje door te geven. We hebben iets heel moois neergezet waar we ontzettend trots op zijn.” Geïnteresseerden zijn welkom op de informatieochtend op 16 januari 2018 in Dongen.

Bewoner Chris die jarenlang niet op de fiets had gezeten, maar inmiddels elke dag vrolijk naar zijn werk in de milieustraat trapt. Of een andere bewoner die niet verkeersveilig was en inmiddels met gemak op en neer gaat naar Oosterhout. Het zijn slechts enkele voorbeelden van ontwikkelingen die bewoners van Rik en Diana hebben doorgemaakt sinds de start van hun Thomashuis. Hoe dat kan? “Door het gewoon te doen.”

Niet uitgaan van wat iemand allemaal niet kan, maar kijken naar de talenten van bewoners. Helpen problemen op te lossen, veiligheid bieden en ondersteunen waar het niet goed gaat. Anticiperen en voorsorteren i.p.v. corrigeren. Dat is wat betreft Diana en Rik in het kort de ‘Thomashuis-manier’. In een setting waar je als zorgondernemer dicht bij de mensen kunt staan, elkaar echt leert kennen en zelf de regie kan nemen.

Wat wil ik nog?

Beiden hadden tientallen jaren ervaring in de zorg voordat ze tekenden voor het ondernemerschap in een Thomashuis. Diana: “Ik ben als maatschappelijk werker betrokken geweest bij een bewoner van Thomashuis Tilburg. Zo raakte ik bekend met de formule. Toen ik na 35 jaar zorg dacht ‘wat wil ik nu eigenlijk nog?’ en ‘wat past nu het beste bij ons?’ kwam al snel het idee van een eigen Thomashuis op ons pad.”

Het stel opende de deuren van hun Thomashuis in 2013. Gevestigd middenin het dorp in een monumentaal pand dat vroeger dienst deed als bank. “Eén bewoner woont hier bijvoorbeeld in de voormalige kluis”, lacht Rik. “Dat is natuurlijk wel grappig als je erover nadenkt. Iedereen kent het pand in ieder geval, en het Thomashuis is in Dongen met open armen ontvangen. We hadden binnen een mum van tijd een wachtlijst aan vrijwilligers.”

Kleurrijke groep

Het stel kreeg op 5 december de sleutel (‘leuk Sinterklaascadeautje he?’) en ontving de eerste bewoners 2 weken later. “Het was toen even wennen aan elkaar natuurlijk, maar de sfeer was gelijk goed. “Ik weet nog dat we een jaar later in de Beekse Bergen waren”, zegt Diana. “Ik zag hoe de bewoners elkaar daar ondersteunden en hielpen. Dat was zo mooi om te zien. Ze waren in een korte periode echt een groep geworden.”

Diana en Rik omschrijven de bewonersgroep als divers en kleurrijk. Mooie mensen die heel saamhorig zijn en respect voor elkaar hebben. Creatief bovendien, getuige ook de vele creatieve uitspattingen die op meerdere plekken het huis opfleuren. Stuk voor stuk zijn ze ook heel ondernemend en bewoners doen o.a. aan hardlopen, atletiek, zwemmen, dansles en scouting. “En op het parkfestival staan ze er gewoon tussen hoor met hun eigen kraampje. Heel leuk is dat!”

Auditieve affiniteit

Qua leeftijd varieert de groep van 20 tot 58 jaar. Het is een pré als de nieuwe ondernemers niet alleen een creatief en enthousiast stel zijn, maar ook auditieve affiniteit hebben i.v.m. twee bewoners die doof zijn. “Opvolgers hoeven niet de gebarentaal al te beheersen, maar het is wel belangrijk dat ze affiniteit hebben met doofheid en communicatie en bereid zijn om een cursus Nederlands Ondersteunt met Gebaren te volgen. Maar het allerbelangrijkst is dat je een groot hart voor de bewoners hebt, en dat je hun talenten benut om ze in hun kracht te zetten.”

Aanmelden als geinteresseerde

Interesse in overname van Thomashuis Dongen? Kom dan naar de informatieochtend op 16 januari 2018. Aanmelden kan via het formulier onderaan DEZE pagina.

Foto’s bekijken en/of meer weten over het Thomashuis van Diana de Bruijn en Rik Huijben? Kijk dan op www.thomashuis.nl/dongen