Thomashuis Lichtenvoorde zoekt opvolgers

Zorgondernemerschap

Op de scheidslijn van het dorp en het Achterhoekse buitengebied vind je het sfeervolle Thomashuis Lichtenvoorde. Daar bieden Bas en Rinske Kranen een warm thuis aan 9 bijzondere mensen. “Samen met een heel prettig klein team staan wij iedere dag met veel plezier klaar voor onze kanjers. Gewoon fijn leven en genieten van de leuke dingen. Dat is waar het om gaat.” Na een decennia is het echtpaar op zoek naar opvolgers. Word jij de nieuwe zorgondernemer van dit Achterhoekse pareltje?

Tijdens haar directiefunctie in het speciaal onderwijs komt het Thomashuis voor het eerst op Rinskes pad. “De sectordirecteur benoemde het. Ik heb het gegoogeld en het bleef toen in mijn hoofd zitten”, vertelt Rinske. Bas werkt op dat moment in de zorg en loopt tegen de lange lijnen en procedures aan. “Dankzij de zeggenschap, korte lijnen en de wendbaarheid zag ik het Thomashuis gelijk zitten”, reageert Bas.   

Warm welkom

Het duurt nog enige tijd voordat het stel op onderzoek gaat. “Op een gegeven moment hadden we het er zo vaak over, dat we in gesprek gingen en bij andere huizen keken. Zo kwamen we erachter dat een Thomashuis in combinatie met een jong gezin goed paste.” In april 2011 was het zover en opende het echtpaar met hun kinderen van 6 en 3 de deuren van Thomashuis Lichtenvoorde. Bij hun zoon en dochter – Dion en Jolijn – is het Thomashuis met de paplepel ingegoten. “Beiden hebben een leuke band met de bewoners en de bewoners zijn gek op hen.”

zorgondernemer worden. Thomashuis starten, zorgboerderij starten, Thomashuis informatiebijeenkomst,

Vanaf het allereerste begin zijn ze door de buurt in de armen gesloten. “Diezelfde maand stonden de buurvrouwen voor de deur met de vraag of we van de partij waren op het jaarlijkse buurtfeest”, vertelt Rinske. Tien jaar verder is Thomashuis Lichtenvoorde niet meer weg te denken. “Als er iets is, staat de buurt voor ons klaar. En andersom: het noaberschap is hier zeker aanwezig.” Ook de bewoner die de lokale krant bezorgd op woensdagmiddag kan rekenen op een vriendelijke groet en zo nu en dan een gezellig praatje.

Gemêleerde bewonersgroep

Thomashuis Lichtenvoorde is een thuis waar iedereen mag zijn zoals die is en waar elke bewoner een luisterend oor, gezelligheid en rust vindt. Een thuis waar wordt gekeuteld, tv gekeken, gelezen, gecomputerd, geknutseld en spelletjes worden gespeeld. Maar ook dé plek waar samen wordt gegeten, gekookt, gepraat en waar als een groot huishouden zorg wordt gedragen voor de dagelijkse taken. Het is de basis van waaruit verschillende activiteiten worden ondernomen. Soms als groep (naar het pretpark of uiteten), maar ook individueel.

Thomashuis Lichtenvoorde

De 9 bewoners vormen een gevarieerde groep tussen de 21 en 42 jaar. Iedere bewoner heeft zijn of haar kwaliteiten en bijzonderheden. De één is liever wat meer op zichzelf, de ander is graag onder zijn huisgenoten. Doordeweeks gaan de bewoners naar de dagbesteding. Daarnaast is er ’s avonds de mogelijkheid om individuele hobby’s of sporten uit te oefenen. “Voor corona gingen wij om de week ook met een groepje naar de disco. Dat was een gezellige avond waar we altijd naar uitkeken.”

Benieuwd naar Thomashuis Lichtenvoorde?

Wat het leven als zorgondernemer zo mooi maakt? ”Elke bewoner is uniek”, aldus Rinske. “Het leuke aan het ondernemerschap is dat er veel meer bij komt kijken dan enkel de zorg. Door verbinding te maken met bewoners, ouders en medewerkers zien we dat onze visie écht werkt en mensen gelukkig zijn. En wij krijgen veel hartelijkheid van de bewoners terug.”

Thomashuis Lichtenvoorde

Na bijzondere 10 jaren zoeken Bas en Rinske enthousiaste opvolgers voor Thomashuis Lichtenvoorde. Het stel kijkt terug op een decennium van mooie momenten. “De vakanties zijn ontzettend waardevol, maar ook ons 5-jarige jubileumfeest, de gewone dagelijkse dingetjes, gesprekjes en grapjes, samen lachen, de BBQ en uitstapjes met ouders… Het is een gezellige, verbonden club mensen die ons nauw aan het hart ligt.”

Meld je aan voor de informatiebijeenkomst op 19 mei

Momenteel wordt er gezocht naar een daadkrachtig stel opvolgers dat liefdevol kaders kan geven aan de gemêleerde bewonersgroep. “Bovenal zoeken we bevlogen en gemoedelijke mensen met hart voor de zorg, die graag ons liefdevolle thuis willen voortzetten.”  Benieuwd naar Thomashuis Lichtenvoorde en de voordelen van het Thomashuis-ondernemerschap? Meld je dan aan voor onze informatiebijeenkomst op 19 mei. Meer informatie over Thomashuis Lichtenvoorde vind je hier >>.

Thomashuis Lichtenvoorde

Delen: