Thomashuis Steenbergen in nieuwe handen

Willeke en Marien Schenkel
Zorgondernemerschap

Sinds een maand zorgen Marien en Willeke Schenkel voor 7 bewoners met een verstandelijke beperking. “We genieten volop. In de avond maak ik voor het slapen nog een rondje. Ik klop even aan en maak een gezellig praatje, als ik nog licht onder de deur zie branden”, vertelt Willeke opgetogen. Dit is ook precies de kracht van De Thomashuizen. Zorgondernemers wonen, zonder uitzondering, 24/7 naast de bewoners. Door hun continue aanwezigheid zorgen zij voor een stabiel en warm thuis, dat zijn gelijke niet kent in de reguliere gehandicaptenzorg.

Vier dochters die zorgen voor gezelligheid

De bewoners en de zorgondernemers waren binnen een week aan elkaar gewend. “Het voelt zo vertrouwd, alsof we dit al jaren doen. Gelukkig is niemand boos of verdrietig tot nu toe.” Naast Willeke en Marien hebben ook hun vier dochters intrek genomen in het Thomashuis. Willeke vertelt: “Ik vind het een meerwaarde dat de kinderen erbij zijn. Dat vinden de bewoners echt gezellig. Kinderen hebben toch een eigen spontane inbreng.” Hun dochters zijn zelf ook enthousiast over hun nieuwe leven. De twee oudsten helpen hier en daar spontaan mee. “Even helpen met veters strikken of tanden poetsen, het gaat allemaal heel natuurlijk”, legt Marien uit. 

Vanuit de zeevaart de gehandicaptenzorg in

Voor Marien is de gehandicaptenzorg nieuw terrein. Hij werkte in de zeevaart: eerst als kapitein en de afgelopen twee jaar op de zeevaartschool. De kersverse zorgondernemer loopt nu eerst diensten mee met Willeke en medewerkers om de fijne kneepjes te leren. Marien vertelt: “Ik vind het leuk. Het is een hechte groep en ik heb fijne gesprekken met ze. We doen de dagelijks dingen samen: werk in de tuin of de boodschappen.”

“Er bleef steeds minder tijd over voor de bewoners”

Willeke werkt al 25 jaar in de gehandicaptenzorg en de overkill aan administratie begon haar steeds meer tegen te staan. “Hoe langer ik in de zorg werkte, des te minder tijd bleef over voor de bewoners. Ik dacht dit moet anders kunnen. Maar hoe?” Dit Thomashuis geeft invulling op deze vraag.  Ze ervaart nu dagelijks dat ze zorg inderdaad anders kan. “Het heeft zoveel meerwaarde voor de bewoners. Ze hebben een thuis. Bewoners worden hier echt gezien. Ik denk dat ze daardoor wel gelukkiger zijn”, verklaart de zorgondernemer kordaat.

Gezocht! Nieuwe bewoner

In Thomashuis Steenbergen is momenteel een plekje vrij voor een nieuwe bewoner. De komende periode nemen Willeke en Marien rustig de tijd om te kijken of ze iemand kunnen vinden, die een klik heeft met de groep. Mocht je interesse hebben? Neem dan vooral contact op met Marien en Willeke.

Delen: