Opvolgers gezocht: ‘Het is de mooiste baan in de zorg’

Uit de huizen
Laura van Elst

Na tien jaar lang lief en leed met de bewoners, familieleden en medewerkers gedeeld te hebben, zoeken Anja en Gerard Blokhuis opvolgers voor hun Thomashuis in Enschede.
 

Verhaal van de dag: Op bezoek bij het Thomashuis (TV Enschede)


Anja en Gerard hebben hart voor mensen. Beide hebben ervaring in de wijkverpleging. Daarnaast heeft Gerard een aantal jaar in de psychiatrie gewerkt. Anja in de gehandicaptenzorg. Door een moeder die op zoek is naar een warm thuis voor haar verstandelijk beperkte zoon wordt het stel op het idee gebracht om een Thomashuis te starten. ‘‘Het leek ons een hele zinvolle manier van wonen en werken’’, vertellen ze. In 2008 gaan Anja en Gerard van start met hun Thomashuis om hun zorgdroom waar te maken.

Harmonische groep

In Thomashuis Enschede wonen acht mensen van 20 tot 60 jaar oud met een verstandelijke beperking. De groep straalt een harmonische sfeer uit. ‘‘Je ziet ze opleven door elkaars gezelschap’’, zeggen Anja en Gerard tevreden. Thomashuis Enschede is voor de zorgondernemers, de bewoners, diens familie en de medewerkers als een warm bad. ‘‘Alsof je één grote familie met elkaar bent.’’

De bewoners zijn bezige bijeen. Zo wandelen ze elke dag een uur in de bossen, wordt er samen muziek gemaakt, spelletjes gespeeld, geknutseld, gezwommen, welnessmiddagen gehouden en de hobbyclub bezocht.   

 

Twents buitenleven

Het leven in Thomashuis Enschede vindt aan de grote eettafel of in de ruime huiskamer plaats. Daarnaast strekt het zich uit naar buiten. De romantische boerderij uit 1920 heeft een riant perceel van 6000m², dat gesierd wordt met 20 oude eikenbomen, rododendrons, schommels, perken en een groentetuin. ‘‘In de ochtend waan je je in een groene oase.’’ Daarnaast lopen er kippen, graast er een pony en wandelen de hond en katten over het erf.

In het Thomashuis beleef je het ultieme buitenleven. Een bos en recreatieplas liggen binnen handbereik. Ondanks de landelijke ligging, is de boerderij in een woonwijk gesitueerd. De supermarkt, bakker en apotheek zijn binnen loopafstand bereikbaar. Met de bus ben je binnen een half uurtje in het gezellige Enschede.  

Mooiste baan in de zorg

Anja en Gerard kijken terug op tien leerzame jaren zorgondernemerschap. ‘‘Het is de mooiste baan die we in de zorg hebben gehad’’, vertelt Anja. ‘‘We hebben onze talenten kunnen gebruiken en ontdekken. Je krijgt er ontzettend veel liefde en een rijkdom aan gevoelservaring voor terug’’, benadrukt Gerard.

Maar na tien jaar is het tijd om afscheid te nemen. ‘‘Wij worden een dagje ouder. Dit is een mooi moment om het stokje over te dragen’’, aldus het stel. Van de opvolgers wordt verwacht dat zij – naast dat een van de twee een ruime zorgervaring heeft -  hart voor de zorg hebben en van gezelligheid houden. ‘‘Een aantal bewoners hebben autisme. Zij verlangen naar structuur, veiligheid en bovenal een huiselijke familiesfeer.’’ De opvolgers betrekken het voorhuis in de monumentale boerderij, met een fijne woonkamer en keuken, drie slaapkamers en een eigen tuin op het zuiden. ‘’Het is hier voor iedereen riant wonen!’’

Wil je meer weten over Thomashuis Enschede? Of ben je geïnteresseerd in zorgondernemerschap? Kijk dan verder op de site van Thomashuis Enschede of op onze Aanbodpagina. Aanmelden voor de informatiemiddag over zorgondernemerschap op 3 april (in Gouda) of op 24 april in Thomashuis Delft de Oliemolen kan hier.

Delen:

Mis niks van de kleurrijke verhalen van het Thomashuis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief ThomashuisVertelt!